- Home
- Over ons
Over Stichting Stolpersteine Nijmegen
Op 8 juli 2020 heeft de Nijmeegse gemeenteraad unaniem het voorstel goedgekeurd om Stolpersteine in Nijmegen te plaatsen. Vervolgens is de Werkgroep Stolpersteine Nijmegen van start gegaan.De werkgroep kwam voor het eerst bijeen op 25 maart 2021. De werkgroep heeft zich gebogen over de vraag wie in aanmerking komt voor een Stolperstein en waar de Stolpersteine geplaatst moeten worden. De werkgroep, die in de loop van 2021 is omgevormd tot de Stichting Stolpersteine Nijmegen, heeft na grondig onderzoek een concreet voorstel opgesteld voor het leggen van de eerste 16 Stolpersteine in de binnenstad van Nijmegen: Stikke Hezelstraat, Lange Hezelstraat en Begijnenstraat. Inmiddels zijn er in Nijmegen ter nagedachtenis aan 70 slachtoffers Stolpersteine gelegd.
Hier vindt u ons beleidsplan voor 2023–2024, waarin we onze visie, doelen, acties en plannen voor de komende twee jaar overzichtelijk presenteren.
Doelstelling
Stichting Stolpersteine Nijmegen is opgericht op 25 augustus 2021. Het doel van stichting is drieledig:- het (doen) plaatsen van Stolpersteine voor het laatste woon- of werkadres van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde en vervolgde Joden en andere Nijmegenaren die slachtoffer geworden zijn van het naziregime;
- het bevorderen van de Joodse herinneringscultuur in Nijmegen, uit respect voor de slachtoffers;
- het bevorderen van onderzoek en educatie ten behoeve van de bewustwording van de lotgevallen van de Joden in Nijmegen in de tijd van het naziregime.
De stichting probeert haar doel te bereiken door het verwerven van fondsen en door Stichting Stolpersteine Nijmegen onder de aandacht te brengen van het brede publiek. De stichting heeft geen winstoogmerk.
De statuten van Stichting Stolpersteine Nijmegen kunt u hier downloaden.
Bestuur
Ria van den Brandt, voorzitterWillem Jan Pantus, secretaris
Monique van Hootegem, penningmeester
Rob Michels, sociale media
Leo van den Munkhof, onderzoeker
Ruti Vardi, coördinator
Martijn Vermeulen, educatie